• De eerstvolgende groep start op 2 oktober!

Contact

0620018123

Homeruslaan 59a, Utrecht

Nieuws

Leefstijlprogramma's op tv bij EenVandaag

Leefstijlprogramma's zijn razend populair. Mensen nemen graag de stap om te proberen gezonder te leven, maar er vallen ook deelnemers vroegtijdig uit. Toch blijven experts enthousiast. "74 procent maakt het eerste jaar af, dat zie ik als winst."

Verminderen van buikvet

Hoogleraar obesitas en internist Liesbeth van Rossum is positief over deze vorm van interventie. "Misschien valt de helft over twee jaar uit, maar 74 procent voltooit het eerste jaar wel. Ik zie dat als winst. Dat is vergelijkbaar of zelfs minder uitval dan soortgelijke programma's in het buitenland. Gemiddeld verbeteren deze mensen hun leefstijl."

Het gaat eigenlijk ook niet om het overgewicht, maar om het buikvet, benadrukt Van Rossum. "In dat vet ontstaan kleine ontstekingen en die kunnen aanleiding geven tot allerlei ziektes, zoals type 2 diabetes,13 soorten kanker waaronder borst- en darmkanker, hart- en vaatziekten, en gewrichtsklachten. Maar dat buikvet heeft ook invloed op het brein en kan leiden tot depressiviteit of angststoornissen. Eigenlijk worden honderden aandoeningen veroorzaakt of verergerd door obesitas."

Obesitas als chronische ziekte

De WHO en Nederlandse gezondheidsraad hebben obesitas dan ook officieel gedefinieerd als chronische ziekte. "Bij mensen met obesitas is het systeem dat eetlust reguleert vaak verstoord geraakt", legt van Rossum uit. "Veel mensen voelen daardoor niet op tijd dat ze vol zitten."

"Verzadiging is een proces waarbij, de darmen, het vethormoon en het brein zijn betrokken", vervolgt ze. "Het verzadigingshormoonsysteem kan deels herstellen, maar niet voor 100 procent. Daarom is coaching naar een gezonde leefstijl, die ook de rest van het leven volgehouden kan worden, zo belangrijk. Ook al zou een deelnemer geen gram in gewicht afvallen, maar wel 3 kilo buikvet verliezen en extra spierweefsel aanmaken, dan wordt er al grote winst geboekt. Zowel mentaal als fysiek."

'Alleen diëten levert niks op'

Van Rossum vindt daarbij dat obesitas niet de schuld is van mensen zelf. "Er zijn naast ongezonde leefstijl heel veel factoren die aan overgewicht kunnen bijdragen. Medicatiegebruik bijvoorbeeld. Er zijn medicijnen zoals anti-depressiva, diabetes medicijnen en corticosteroïden waar mensen van kunnen aankomen."

"En er zijn tal van psychische en sociale factoren zoals, eenzaamheid, traumatisch verleden stress en armoede. Allemaal redenen dat mensen overgewicht kunnen krijgen. Daarom is de aanpak van de GLi breder dan alleen aandacht voor voeding en beweging. Het gaat ook over stress, slaap en wat er speelt in het leven van mensen. Alleen diëten levert uiteindelijk niets op. Het gaat om gedragsverandering, vaak in kleine stapjes".

Lees verder

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/veel-uitvallers-en-weinig-gewichtsverlies-bij-leefstijlprogrammas-voor-mensen-met-overgewicht-maar-experts-blijven-enthousiast/

Of bekijk het programma met ervaringen van deelnemers:

https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/542012/

https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/542012/

Ook interessant: